Terapia kulinarna – lepienie pierogów

W „Domu Kombatanta” sukcesywnie prowadzone są zajęcia w ramach terapii kulinarnej. Pod okiem terapeuty Mieszkanki pieką przepyszne ciasta i ciasteczka, a także przygotowują inne potrawy takie jak zupy czy sałatki. Tym razem wybór padł na pierogi. Każdy z nas miło wspomina te najsmaczniejsze pierogi pod słońcem, czyli pierogi spod rąk własnej babci. I tak właśnie jest, nikt nie zna tyle tajników przyrządzania pierogów co doświadczona gospodyni domowa. Mieszkanki uczestniczące w tych zajęciach to udowodniły. Powstały przepyszne pierogi z jesiennym farszem z dyni, jarmużu i sera feta. Dynia i jarmuż zasadzone zostały w przydomowym ogrodzie, także zasmakowanie ich w postaci farszu było zwieńczeniem letniej pracy przy grządkach warzywnych. Popularne przysłowie brzmi: „gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść”. To nieprawda. Mimo, że uczestniczek zajęć było dużo, to każda z pań miała swój własny przepis na ciasto pierogowe, w wyniku czego powstały jego przeróżne wersje np. ciasto z oliwą, ciasto z dodatkiem ziemniaków czy ciasto z jajkiem. Wszystkie były przepyszne!